• Laaja valikoima teräs- ja metallituotteita

    Pystymme tarjoamaan myös erikoisalumiinit, nikkeliseokset ja titaanit. Välitämme asiakkaan piirustusten mukaisia takeita, valssattuja renkaita ja erikoisprofiileja. Tutustu tuotteisiimme alla

    Laaja valikoima teräs- ja metallituotteita

Kylmätyöteräkset

Kylmätyöteräkset ovat seostettuja erikoisteräksiä, jotka toimitetaan tavallisesti pehmeäksihehkutettuina ja käytetään karkaistuina. Kylmätyöterästen tyypillisiä käyttökohteita ovat leikkaus-, mittaus- ja puristustyökalut, kone- ja hakkurinterät, pistimet, taltat ja meistit sekä muotit.

Kylmätyöteräksille asetettavat vaatimukset

  • suuri kovuus
  • suuri kulumiskestävyys
  • hyvä sitkeys
  • hyvä puristus- ja iskunkestävyys
  • pienet mittamuutokset lämpökäsittelyssä
  • riittävä koneistettavuus

Kylmätyöteräkset


Kylmätyöteräkset ovat seostettuja erikoisteräksiä, jotka toimitetaan tavallisesti pehmeäksihehkutettuina ja käytetään karkaistuina. Kylmätyöterästen tärkeimmät seosaineet ovat hiilen ohella karbideja muodostavat Cr, Mo, V ja W. Näiden terästen lujuus ja kovuus perustuvat lähinnä martensiitin kovuuteen. Koska martensiitin kovuus kasvaa hiilipitoisuuden kasvaessa, kylmätyöterästen hiilipitoisuus on yleensä korkea.

Kylmätyöteräksiä käytetään yleensä työkaluissa, joiden käyttölämpötila on alle 200°C. Korkeammatkin käyttölämpötilat ovat mahdollisia, mutta tällöin teräs ja päästölämpötila on valittava siten, että päästölämpötila on korkeampi kuin käyttölämpötila. Korkea päästölämpötila on valittava myös silloin, kun halutaan hyviä kipinätyöstöominaisuuksia tai hyvää mittastabilisuutta. Kylmätyöteräksiltä vaaditaan hyvää kestoa abrasiivistä ja adhesiivistä kulumista vastaan. Hyvä puristuslujuus ja sitkeys ovat myös tärkeitä ominaisuuksia. Parhaimmillaan nämä ominaisuudet ovat Microclean -pulveriteräksissä ja Isodur -laaduissa.

Kylmätyösovellukset edellyttävät työkaluilta yhtäaikaisesti suurta kovuutta ja hyvää sitkeyttä. Kukin kylmätyöteräs on suunniteltu toimimaan parhaiten tietyllä kovuusalueella. Täten oikein suoritetun lämpökäsittelyn merkitys korostuu työkalun riittävän kestoiän saavuttamisessa. Optimoidut lämpökäsittelyparametrit takaavat parhaan yhdistelmän kovuutta ja sitkeyttä.

Böhlerin uusinta osaamista kylmätyöterästen valmistuksessa edustavat pulveriteräkset (K490 Microclean) ja niobiseosteinen teräs (K340 Isodur). Molemmille terästyypeille on ominaista erinomainen abrasiivinen ja adhesiivinen kulumiskestävyys sekä hienojakoisen mikrorakenteen takaama suuri sitkeys.

BÖHLER kylmätyöterästen ominaisuuksien vertailu

Kylmätyöterästen vertailu Kylmätyöterästen ominaisuudet Kylmätyöterästen ominaisuuksien vertailu

www.bohler-edelstahl.com